jimmysadventures

Direktlänk till inlägg 23 juli 2010

Eldvakt - röka kött

Av Jimmy - 23 juli 2010 18:40

Idag fick jag äran att vara brandvakt för att hålla igång en rök under några timmar.

Vi rökte hjort idag i en egentillverkad rök som finns hos mina vänner.


Köttet har fått ligga i Saltlake några dagar och vi sprutade även in salt i köttet för att snabba upp processen.


Tyvärr tröttnade jag på att hålla igång elden på dagen och fick hjälp av mästarn i huset som slutförde rökningen.


Jag blev lite skraj när röken gick upp till 150 grader och jag trodde att huset skulle brinna ner. Men som tur var, finns en liten damm intill och jag räddade situationen.


Sen har vi lyckats att hålla röken mellan 70 - 90 grader.

Jag kan lova att köttet är Gudomligt gott.


Lite bildbevis från dagen.

      


Ett vackert litet rökhus på gården.


Fakta om rökning av kött:

Att röka fisk och kött har mycket gamla anor. Metoden har antagligen uppkommit av tillfälligheter. Där någon stenåldersman eller kvinna upptäckt att kött som från lägerelden höll sig bättre mot röta och inte skämdes, Där med kunde köttet och fisken transporteras långa sträckor och tjäna som föda under en längre tid. Således utvecklades rökningen efterhand och blev en dela av hushållningen för jägarfolken. Från början var säkert rökningen en ren konserveringsmetod . För några hundra år sedan och fram till våra dagar, blev rökningen även en smaksättare på livsmedel.


Idag går det att köpa mindre rökar på div järnhandlare i fackhandeln och då kan du röka din egna makrill eller lax.


Lycka till med rökningen av maten.

Jimmy någonstans i Sverige.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jimmy - 16 januari 2012 15:57

Vänner därute, jag är ledsen. Men jag kommer nu att återgå till min gamla blogg utan reklam men med ny adress   http://jimmysaventyr.blogspot.com/ ...

Av Jimmy - 18 december 2011 17:26

Äntligen har jag fått möjlighet att baka tjockbulla i en vedeldad bakugn.   Tjockbullar - tjockbulla, är en slags bakverk som bakas med sirap, potatis, anis och fänkål.  Den kan till form liknas vid en tjock pannkaka. Den är vanligare i Dalarna ä...

Av Jimmy - 28 november 2011 20:36

Hej vänner! Det var ett tag sen jag skrev här på bloggen. Senast var min härliga resa till Barcelona. Men det har hänt mycket den senaste tiden.   Så här kommer en liten uppdatering   Bredband Skaffa aldrig bredband hos levrantören Bahnho...

Av Jimmy - 6 november 2011 13:35

Om du  någon gång har funderat på att resa ut i Europa, kan jag tipsa om Barcelona. Med 3 timmars flyg tar du dig till en av europas hetaste städer just nu. I barcelona ligger nästan allt inom gång avstånd. Du kan shoppa, besöka museum under dagen fö...

Av Jimmy - 18 oktober 2011 23:12

I helgen har jag haft besök av farmor från Göteborg tillsammans med släktingar från Västergötland. Farmor sa att det var över 50 år sen hon passerade Dalarna så nu var det dags att visa upp Dalarna under några dagar.   Måste bara säga att Farmor ...

Translate

Fråga mig

6 besvarade frågor

Presentation


Jimmy Nilsson
2011

Buzz

Smultronställen

Shopping i Dalarna

Besök min gästbok

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Tidigare år

Besöksstatistik

Länkar

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Mina besökare


Ovido - Quiz & Flashcards